Vastgoednieuws

Dit verandert er in 2022 voor (ver)bouwers en kopers

Dit verandert er in 2022 voor (ver)bouwers en kopers

Ben je van plan om in 2022 een woning te bouwen, te kopen of te renoveren? Dan zijn er net zoals elk jaar een aantal wijzigingen waarmee je het best rekening houdt. Zowel op het vlak van normen, premies en verplichtingen verandert er weer heel wat. We geven je alvast een overzicht van de belangrijkste nieuwigheden, zodat je goed voorbereid aan je nieuwe woonavontuur kan beginnen!

Kopen en verkopen

  • Registratierechten

Schaf je dit jaar een nieuwe woning aan en betreft het je enige en eigen woonst? Dan betaal je daar nog maar 3% registratiebelasting op in plaats van 6%. Als je die woning bovendien ingrijpend energetisch wil renoveren, betaal je zelfs maar 1% registratierechten. Datzelfde tarief geldt als het gaat om de sloop en heropbouw van een verouderde woning. Verkoop je je enige en eigen woning en koop je een andere, dan zal je de al betaalde registratierechten wel niet meer kunnen meenemen. 

Koop je in 2022 een tweede, derde,… woning als investering? Dan moet je 12% van de aankoopprijs aan registratiebelasting neertellen in plaats van 10% in 2021. Hetzelfde geldt trouwens voor de aankoopprijs van een bouwgrond.

  • Verplichte schatting bij woningaankoop

Ook nieuw vanaf 2022 is dat je verplicht de waarde van jouw nieuwe woning moet laten schatten vooraleer je er een hypothecaire lening voor kan afsluiten. Banken moeten het geleende bedrag voortaan namelijk baseren op de objectieve waarde van de woning, terwijl dat voordien nog op basis van de aankoopprijs was. Bedraagt jouw bod nu meer dan de werkelijke waarde van het huis? Dan kan je maar een deel van het nodige bedrag lenen en moet je zelf met de rest op de proppen komen.

Bouwen en verbouwen

  • Nieuw E-peil voor ingrijpende energetische renovatie

Het E-peil verstrengt wel als je jouw woning dit jaar aan een ingrijpende energetische renovatie onderwerpt. Als je je bouwaanvraag daarvoor indient in 2022, dan moet je woning na de werken minstens een E-peil van E60 behalen in plaats van E70.

  • Verbod op nieuwe stookolieketels

Ga je bouwen of ingrijpend energetisch renoveren en zoek je een vervanger voor je oude stookolieketel? Dan mag je die niet meer vervangen door een nieuwe, ook als er geen aardgas in je straat aanwezig is. In dat geval zal je dus een alternatief moeten zoeken. Als je niet ingrijpend renoveert, maar alleen je stookolieketel vervangt, mag je wel nog een nieuwe stookolieketel plaatsen als er geen aardgas in je straat ligt.

Bron: Livios

Delen